Voetverzorgingstips voor diabetici

 
1
Was uw voeten dagelijks met lauw water. Droog ze voorzichtig af met een zachte handdoek (of bij onvoldoende ruimte een theedoek) en in het bijzonder tussen en onder de tenen. Wanneer de huid te droog is, gebruik dan een goede voetcrème, maar smeer dit niet tussen de tenen.
2
Inspecteer iedere dag uw voeten om "vreemde" plekjes op te sporen, bijvoorbeeld scheurtjes, wondjes, kloven, blaren, verkleuringen van de huis (blauw, roodheid) of veranderingen aan de teennagels. Gebruik eventueel een spiegel om onder de voet en tussen de tenen te kijken. Wanneer uzelf de voeten niet kunt bekijken, door bijvoorbeeld slecht gezichtsvermogen, vraag dit dan aan familie of vrienden. Het is belangrijk.
3
Inspecteer de schoen voordat u deze aantrekt door met de hand te voelen of er iets in zit (bijvoorbeeld steentjes).
4
Loop nooit op blote voeten, zelfs niet thuis. Loop dan liever op slippers of pantoffels.
5
Vermijd te strakke sokken en panty's met naden, deze kunnen de huid beschadigen en de bloedcirculatie belemmeren.
6
Knip nagels recht af, nooit de hoeken wegknippen waardoor ingegroeide nagels kunnen ontstaan. Zijn de nagels pijnlijk of zijn ze te hard om zelf af te knippen, bezoek dan een pedicure (met diabetes-aantekening) of vraag uw podotherapeut om advies.
7
Verwijder zelf nooit eelt, wratten en likdoors/eksterogen. Gebruik ook geen likdoornpleisters die bij de drogist/apotheek verkocht worden. Deze kunnen de huid verbranden (door de werking van chemische middelen) en beschadigen.
8
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes en infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Speol altijd na met schoon water. Bij wondjes geen voetenbad nemen.
9
Test altijd de watertemperatuur met uw elleboog of thermometer. Door aantasting van de zenuwen is het mogelijk dat u niet voelt of het water te heet is, waardoor de kans op verbranding ontstaat.
10
In beweging zijn bevordert de bloedcirculatie en een eventueel overgewicht kan hierdoor minder worden. De podotherapeut kan u voorlichten wat goede schoenen zijn om mee te wandelen.
11
Regelmatige screenings zijn belangrijk. De podotherapeut, maar ook de doktersassistente / praktijkondersteuner en eventueel de diabetes verpleegkundige kunnen uw voeten testen op gevoel (sensibiliteit) en doorbloeding.